Διαθλαστικές Ανωμαλίες

Μυωπία

Η μυωπία είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία στα παιδιά της σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Τα παιδιά αυτά βλέπουν καλά τους κοντινούς στόχους και θολά τους μακρινούς. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με γυαλιά, φακούς επαφής και στην ενηλικίωση με διαθλαστική επέμβαση.

Αστιγματισμός

Ο αστιγματισμός είναι μια συχνή διαθλαστική ανωμαλία στα παιδιά της προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας. Μπορεί να συνδυάζεται με μυωπία ή υπερμετρωπία. Τα παιδιά αυτά βλέπουν θολά σε κάθε απόσταση, αλλά όχι πολύ θολά. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με γυαλιά, φακούς επαφής και στην ενηλικίωση με διαθλαστική επέμβαση.

Υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά αυτά βλέπουν περισσότερο θολά τους κοντινούς στόχους. Κάποια από αυτά, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τη θόλωση που τους προκαλεί η υπερμετρωπία τους, στραβίζουν. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με γυαλιά, φακούς επαφής και στην ενηλικίωση με διαθλαστική επέμβαση.

Επιπεφυκίτιδες

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια φλεγμονή της οφθαλμικής επιφάνειας. Έχει πολλές μορφές, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί (μικροοργανισμοί, αλλεργία, τοξικότητα κ.ά.). Εκδηλώνεται με κόκκινο μάτι, εκκρίσεις (βλέννη, τσίμπλα, δάκρυ), πρήξιμο των βλεφάρων, φαγούρα, αίσθημα καψίματος ή ξένου σώματος κ.ά. Η αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας είναι ανάλογη της αιτίας της.