Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά!

Στα περισσότερα παιδιά έχει συμβεί κάποια στιγμή τα μάτια να κοκκινήσουν, να δακρύζουν έντονα, να έχουν έντονες τσίμπλες και να παραπονιούνται για πόνο ή φαγούρα! Συνήθως η αιτία πίσω από αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα!

Τι είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μια αντίδραση των ματιών όταν στοιχεία από το περιβάλλον όπως: η σκόνη, η γύρη, το τρίχωμα ζώων ή φάρμακα έρθουν σε επαφή με αυτά. Δεν είναι αποτέλεσμα μόλυνσης, ούτε μεταδοτική πάθηση, αλλά είναι μια αρκετά ενοχλητική κατάσταση για το παιδί.

Τι μπορεί να προκαλέσει αλλεργική επιπεφυκίτιδα;

Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται σε ορισμένα παιδιά, όταν έρχονται σε επαφή με κάποιο παράγοντα, όπως η γύρη, η σκόνη, η μούχλα, στον οποίο έχουν κάποια ευαισθησία. Εμφανίζεται συχνότερα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αλλεργίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα συνήθως συνδέονται με τη σκόνη του σπιτιού, το τρίχωμα ζώων και άλλα πράγματα του σπιτιού. Η ξηρή ατμόσφαιρα που επικρατεί στους κλειστούς χώρους επιδεινώνει τη κατάσταση.

Τι συμπτώματα εμφανίζει το παιδί;

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η φαγούρα στα μάτια. Η λευκή επιφάνεια του ματιού γίνεται ροζ ή ελαφρά κόκκινη, μπορεί να πρηστεί (μοιάζει σα ΄΄ζελέ’’ ή σαν να έχει φουσκάλα). Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το τσούξιμο, το δάκρυσμα, το αίσθημα ότι τα μάτια καίνε ή ότι υπάρχει κάποιο ξένο σώμα μέσα στο μάτι. Το δέρμα των βλεφάρων μπορεί να πρηστεί και πολλά παιδιά τρίβουν τα μάτια τους συνέχεια, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να επιδεινώνονται.

Το κόκκινο μάτι προκαλείται μόνο από αλλεργία;

Όχι. Το μάτι μπορεί να κοκκινίσει από ποικίλες αιτίες, όπως : μικρόβια, ιούς, παράσιτα, άλλους μικροοργανισμούς, άσηπτες φλεγμονές. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να συμπίπτουν, ενώ κάποια άλλα διαφέρουν, ενώ σε κάποιες καταστάσεις το κοκκίνισμα συνοδεύεται και από εκκρίσεις (βλεννώδεις, υδαρείς κ.ά.).

Πρέπει το παιδί να κάνει κάποια ειδικά αλλεργικά τεστ για να εντοπιστεί τι το ενοχλεί;

Συνήθως όχι, αφού οι θεραπείες είναι οι ίδιες, ασχέτως του αιτίου (αλλεργιογόνου) που προκαλεί την αλλεργία. Επίσης, τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα είναι τόσο κοινά στη καθημερινή μας ζωή, που είναι αδύνατο να τα αποφύγουμε.

Αφού το παιδί μου παίρνει φάρμακα από το στόμα για αλλεργίες, γιατί δεν σταματούν και την αλλεργία στα μάτια;

Μερικές φορές τα αντιαλλεργικά φάρμακα από το στόμα δεν είναι αρκετά να ελέγξουν τις αλλεργικές εκδηλώσεις στα μάτια. Αντιαλλεργικές σταγόνες σε συνδυασμό με τα φάρμακα αυτά, συνήθως βελτιώνουν θεαματικά τη κατάσταση.

Ποια αντιαλλεργικά φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούμε για την οφθαλμική αλλεργία;

Υπάρχει μια ποικιλία φαρμάκων. Τα τεχνητά δάκρυα (δεν απαιτείται συνταγή ιατρού) ενσταλάζονται με σκοπό να ‘’ξεπλυθεί’’ από την οφθαλμική επιφάνεια το αίτιο που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Τα αντιϊσταμινικά βοηθούν στη μη εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης, αγγειοσυσπαστικές σταγόνες μειώνουν το κοκκίνισμα των ματιών (χρήση όχι για περισσότερο από 5 ημέρες). Ο παιδοοφθαλμίατρος θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη αγωγή για το κάθε παιδί ξεχωριστά.

Το παιδί μου ξεκίνησε μια τοπική αντιαλλεργική αγωγή αλλά δεν το βοήθησε.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αντιαλλεργικών σταγόνων, με διαφορετικό τρόπο δράσης. Μερικές φορές κάτι που είναι αποτελεσματικό σε ένα παιδί, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό σε κάποιο άλλο. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν παρά τη θεραπεία, ο παιδοφθαλμίατρος θα σας υποδείξει κάποιο άλλο φάρμακο. Πολλές φορές όμως οι γονείς δυσκολεύονται να βάλουν τις σταγόνες σε ένα παιδί, με αποτέλεσμα η θεραπεία να μην γίνεται σωστά. Οι κρύες κομπρέσες με νερό ανακουφίζουν τη φαγούρα και το πρήξιμο.

Ο ιατρός συνταγογράφησε σταγόνες κορτιζόνης. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

Μερικές φορές και για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, μπορούν να χορηγηθούν σταγόνες κορτιζόνης μαζί με τις αντιϊσταμινικές σταγόνες.

Αφού οι σταγόνες κορτιζόνης βελτιώνουν άμεσα το πρόβλημα του παιδιού, γιατί δεν μπορώ να τις χρησιμοποιώ συνέχεια;

Υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης γλαυκώματος (αύξησης της ενδοφθάλμιας πίεσης) και καταρράκτη, σε περίπτωση παρατεταμένης χρήσης σταγόνων κορτιζόνης. Κάθε παιδί που χρησιμοποιεί σταγόνες κορτιζόνης για αρκετό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να παρακολουθείται από παιδοοφθαλμίατρο.

Το παιδί μου εμφανίζει σοβαρές αλλεργίες στα μάτια του, συνήθως την ίδια περίοδο κάθε χρόνο. Εμφανίζει μεγάλα εξογκώματα κάτω από τα βλέφαρα και μερικές φορές στο ασπράδι του ματιού πολύ κοντά στο χρωματιστό του ματιού. Τι είναι αυτό;

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται εαρινή επιπεφυκίτιδα, είναι μια επίμονη μορφή αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και απαιτεί έντονη θεραπευτική αγωγή και στενή παρακολούθηση από παιδοoφθαλμίατρο, επειδή μερικές φορές δημιουργούνται και βλάβες πάνω στο κερατοειδή του ματιού.

Μοιραστείτε το Άρθρο:

Σχετικά Άρθρα